top of page
Zoeken
  • info6432035

Een barbecue op de planning?


Een barbecue wordt vaak geassocieerd met hamburgers, worstjes, stokbrood, satésaus, huzarensalade, en noem maar op … Niet allemaal een gezonde keuze. Maar barbecueën kan ook heel gemakkelijk koolhydraatarm en past dan ook perfect binnen het PowerSlim programma! Ga je zelf barbecueën, zorg er dan voor dat er genoeg koolhydraatarme alternatieven zijn. Gelukkig is dat heel gemakkelijk, zorg bijvoorbeeld voor diverse stukjes vlees en vis, een lekkere salade en extra groenten voor op de barbecue. Ga je ergens barbecueën? Neem dan zelf iets mee. Zo ben je er zeker van dat er ook iets gezonds tussen zit wat jij lekker vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van groentespiesjes of een salade. Ook nog eens attent! Voorbereiding Tips die jouw barbecue gezonder maken:

  • Maak zelf een marinade Je vlees of vis zelf op smaak brengen is heel gemakkelijk en zo weet je zeker dat er geen onnodige suikers en te veel zout in zit. Bekijk bijvoorbeeld hier het recept voor kruidige kipspiezen.

  • Zorg voor mager vlees en (vette) vis Bij een barbecue is er vaak de keuze uit o.a. hamburgers, worstjes en speklappen, maar dit zijn bewerkte vleessoorten die vanwege het hoge vetgehalte ook veel calorieën bevatten. Een betere keuze is mager vlees zoals kipfilet, steak, varkenshaas of een lekker visje zoals zalm, kabeljauw of forel.

  • Gebruik geen kant-en-klare sauzen, maar maak je sausjes zelf! Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere avocadodip of een tzatziki van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en wat peper en zout. Kant-en-klare sauzen zitten vol suiker en vetten. Geen tijd om zelf een sausje te maken? Ga dan liever voor mayonaise in plaats van ketchup of curry. Ketchup en curry bevatten meer suiker (en dus koolhydraten) en zorgen ervoor dat je uit ketose raakt.

  • Zorg voor extra groenten Maak bijvoorbeeld een spiesje van courgette, champignons en tomaatjes. Maar denk ook aan andere groenten van de barbecue, bijvoorbeeld gegrilde groene asperges of plakjes aubergine. Wil je een lekkere salade maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van een witlofsalade met gerookte kipfilet of een zoetzure komkommersalade. Ga je liever voor de typische huzarensalade? Maak dan eens een koolhydraatarme variant waarbij je de aardappel vervangt door bloemkool.

Praktische tips tijdens de barbecue

  • Stil je trek voordat je begint Neem wat lekkere komkommertjes of een rauwkostsalade in plaats van stukjes stokbrood.

  • Vul je bord voor ruim de helft met (gegrilde) groenten en een salade, en vul dit aan met een stukje vlees of vis en een lekker sausje.

  • Laat het brood achterwege Mis je de kruidenboter? Je kunt dit een beetje over je net gebakken vlees of vis doen. Zo heb je toch die heerlijke smaak.

  • Kies voor mager vlees of vis en vermijd bijvoorbeeld speklapjes, hamburgers en worstjes. Kies liever voor een lekker stukje vis, kip of een varkenshaasje.

  • Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt Goed hydrateren is belangrijk, zeker omdat je vaak ook wat zouter eet tijdens een barbecue. Ook vult het je maag, waardoor je wat minder trek hebt.


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page