top of page
Zoeken
 • info6432035

Winderigheid: waar komt het vandaan en hoe kom je er van af?

Je bent lekker uit eten geweest maar merkt dat je buik begint te rommelen.. Je krijgt een opgeblazen gevoel en voelt dat je winderig wordt. Herken je dat?


Winderigheid en winden laten is menselijk, maar toch rust er nog altijd een taboe op dit onderwerp. Veel mensen praten er niet over en doen het (gelukkig) niet in het openbaar.

Eigenlijk is het laten van winden iets heel normaals. Iedereen met een gezonde darmwerking laat zo’n 10 tot 20 winden per dag. Al dan wel bewust of onbewust, bijvoorbeeld in je slaap.


Als je boven de 20 winden per dag laat, dan spreken we over winderigheid.

Wat zijn de oorzaken? Waarom laat de één veel meer winden dan de ander? En hoe kun je het zoveel mogelijk voorkomen?Waar komt dat opgeblazen gevoel vandaan?

Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid gas in de darmen. Dit gas bestaat vrijwel geheel uit reukloze gassen: stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Soms zitten daar ook sterk ruikende gassen bij. Dit kan komen door de afbraak van bepaalde voeding, eiwitten en door de samenstelling van je darmflora. Om het gas kwijt te raken, laat je gemiddeld zo’n 10 tot 20 winden per dag.

Hoe komt dit gas in de darmen?

 • Door het inslikken van lucht. Iedere keer dat je iets eet of drinkt, slikt of praat komt er een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.

 • In je darmen bevinden zich bacteriën die onder andere verantwoordelijk zijn voor het verteren van voedsel. Hierbij komen gassen vrij.

 • Vanuit het bloed wordt een hele kleine hoeveelheid gas afgegeven aan de darmen en weer terug.

Oorzaken van winderigheid

Heb je veel last van het laten van winden? Dan zijn er meerdere mogelijke oorzaken:

 • Te veel lucht inslikken Dit gebeurt vooral als je veel stress of spanning ervaart. Je ademhaling zit dan vrij hoog en je ademt vaker en sneller. Hierdoor adem je veel extra lucht in. Ook roken, drinken met een rietje, snel praten, slecht kauwen, snel eten, een slecht zittend kunstgebit en kauwgom kan zorgen voor het inslikken van extra lucht.

 • Bepaalde voedingsmiddelen Sommige mensen reageren sterk op bepaalde voedingsmiddelen. Dit gaat met name om koolsoorten (spruitjes, boerenkool, spitskool etc., met uitzondering van bloemkool en broccoli), uien en peulvruchten. De koolhydraten uit deze voedingsmiddelen worden niet volledig verteerd en kunnen gaan gisten in de dikke darm. Dit heeft extra gasvorming tot gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (een zoetstof) worden minder goed verteerd. Eet daarnaast niet té veel rauwe groenten. Rauwe groenten prikkelen de darm, wat erg gunstig is bij obstipatie maar averechts kan werken bij winderigheid.

 • Medicatie Sommige medicijnen hebben een laxerende werking. Kijk hiervoor op de bijsluiter in de verpakking.

 • Obstipatie Doordat je niet goed naar het toilet kunt, kun je ook extra last hebben van winderigheid. Last van obstipatie? Lees dan eens deze column.

 • Lactose-intolerantie Doordat lactose (een melksuiker) niet kan worden afgebroken in de dunne darm, komt het onverteerd in de dikke darm terecht. Daar kan het gaan gisten, met gasvorming als gevolg.

 • Overgewicht Mensen met overgewicht hebben meer methaan-producerende bacteriën in hun darmen en daardoor vaker last van winderigheid.

 • Parasieten, bacteriën of schimmels Bepaalde parasieten kunnen winderigheid veroorzaken. Ook een toename aan bepaalde bacteriën en overgroei aan candida hebben winderigheid als gevolg.Advies

Dit kun je doen om de winderigheid te verminderen:

 • Zorg ervoor dat je niet gestrest bent, op tijd rust en ontspant

 • Neem de tijd voor het eten en eet zonder afleidingen

 • Praat niet te veel tijdens het eten en kauw goed

 • Probeer het drinken met een rietje zo veel mogelijk te vermijden

 • Beperk het eten van voedingsmiddelen die gasvormend zijn, zoals koolsoorten en ui

Als je veel last hebt van winderigheid of het gaat gepaard met andere klachten, kan het verstandig zijn om dit te bespreken met de huisarts. Ook kun je terecht bij een diëtist als je denkt dat voeding de oorzaak is. Een diëtist kan de oorzaak helpen opsporen en je leren om gezond(er) te eten.

PS. food & lifestyle en winderigheid

Er komen veel positieve reacties van mensen die na het volgen van het PS food & lifestyle programma, veel rustigere darmen hebben gekregen. Veel mensen gaan een stuk gezonder en regelmatiger eten, en dit heeft een gunstig effect op je darmen.

Daarentegen horen we ook wel eens dat de darmen van mensen juist tijdelijk opspelen tijdens het volgen van het PS. food & lifestyle programma. Dit uit zich dan in winderigheid en een wat opgeblazen gevoel.

Wat kan de oorzaak zijn?

Eet je rustig, kauw je goed en kun je voor de rest de eerder genoemde oorzaken van winderigheid ook uitsluiten? Dan kunnen eiwitten en/of polyolen de oorzaak zijn.


Eiwitten

Tijdens het PS. food & lifestyle programma eet je waarschijnlijk meer eiwitten dat je gewend bent. Het afbreken van eiwitten kost wat meer moeite voor het lichaam. De eiwitten die niet worden opgenomen, komen in de dikke darm terecht waar ze kunnen gaan fermenteren. Hierbij ontstaan gassen die winderigheid veroorzaken.

De één heeft hier echter meer last van dan de ander. Vaak gaat dit na een tijdje vanzelf over als je lichaam gewend is aan de hoeveelheid eiwitten. Heb je hier veel last van? Overleg dit dan met je PS. food & lifestyle coach.


Polyolen

Polyolen (suikeralcoholen) zijn zoetstoffen. Ze zijn iets minder of net zo zoet als suiker, maar leveren daarentegen geen calorieën. Polyolen hebben een lage glycemische index waardoor het langer duurt voor ze worden opgenomen in het bloed. Dit betekent dat je geen directe piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je minder snel trek, een groot voordeel tijdens het afvallen.

Het nadeel is dat polyolen zeer heftig worden gefermenteerd in de dikke darm door bacteriën. De bijproducten die ontstaan, zoals gassen, kunnen bijwerkingen geven zoals winderigheid.

Last van darmklachten tijdens het PS. food & lifestyle programma?

Op de verpakking staat precies of er geen, weinig of wat meer polyolen in het PS. food & lifestyle product zitten. Met je coach kun je bekijken welke producten je beter (tijdelijk) kan vermijden. De klachten zullen dan een stuk minder worden.


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page